Ketupat Sotong


Assalamualaikum.. kali ini saya ingin berkongsi satu resepi yang mudah dan anda boleh mencubanya pada bila bila masaa


Image result for ketupat sotong

Bahan-Bahan:
  • 1 kg sotong (sederhana besar) – dibuang kulitnya
  • 200 gram beras pulut – direndam dengan 2 cawan santan selama 1 jam
  • 3 cawan santan pekat – untuk kuah
  • Sedikit halba
  • 2 cm halia – dimayang
  • 3 ulas bawang merah – dimayang
  • Gula, garam dan perasa.
  • lidi yang mencukupi


Cara Memasak:
1. Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk.
2. Masukkan beras pulut 3/4 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Ketepikan.
3. Masukkan bawang, halba, halia, garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.
4. Kemudian, masukkan sotong dan kacau atas api yang sederhana sehingga sotong masak. Sedia untuk dihidang.
Selamat mencubaa :)

Comments

Popular posts from this blog

Ikan Selar Kuning Celup Tepung

Lauk Singgang Ikan Tongkol

Sayur Lemak Pucuk Manis