Lauk Singgang Ikan Tongkol
Assalamualaikum. Kali ini saya ingin berkongsi sebuah lauk yang menjadi kegemaran saya sejak dari kecil. Lauk Singgang Ikan Tomgkol ini sangat mudah untuk disediakan dan hasilnya sangat menyelerakan.. Di bawah saya sertakan bahan-bahan dan cara untuk menyediakannya...
Bahan-bahannya :-
2ekor ikan tongkol
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas* ( Semua bahan dihiris halus)
1 inci kunyit hidup - ditumbuk halus
2 batang serai dititik
Cili padi - jika nak pedas
3keping asam gelugur
5 cawan air
Garam secukupnya
Cara-cara :-
1-Tuang sedikit minyak kedalam periuk.
2-Tumis bahan yang dihiris halus, serai dan kunyit hingga wangi.
3-Masukkan air, garam dan asam keping. Masak hingga mendidih.
4-Masukkan ikan dan kacau sebentar. Rasa garam secukup rasa.
4-Tutup api dan boleh dihidang.
Siap.... untuk lebih sedap, sambal belacan dan pucuk ubi yang dicelur recommended !!!
Selamat Mencuba
Bahan-bahannya :-
2ekor ikan tongkol
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas* ( Semua bahan dihiris halus)
1 inci kunyit hidup - ditumbuk halus
2 batang serai dititik
Cili padi - jika nak pedas
3keping asam gelugur
5 cawan air
Garam secukupnya
Cara-cara :-
1-Tuang sedikit minyak kedalam periuk.
2-Tumis bahan yang dihiris halus, serai dan kunyit hingga wangi.
3-Masukkan air, garam dan asam keping. Masak hingga mendidih.
4-Masukkan ikan dan kacau sebentar. Rasa garam secukup rasa.
4-Tutup api dan boleh dihidang.
Siap.... untuk lebih sedap, sambal belacan dan pucuk ubi yang dicelur recommended !!!
Selamat Mencuba
Comments
Post a Comment